Amikor eldöntöttük, hogy mit
készítünk vendégeinknek, felmerül a kérdés, milyen italt kínáljunk a különböző
ételekhez. Ezért röviden tekintsük át az italajánlás néhány fontosabb
szempontját.
Mihez - Mi illik?
Étkezés előtt: étvágygerjesztő
(aperitif) italok, alkoholmentes, pikáns üdítő italok, gyümölcs- és
gabonapálinkák, vermutok, sör, száraz pezsgő, kevert italok, pl. gin-tonic,
vodka-paradicsomlé stb.
Levesekhez: a híg levesekhez
esetleg sör, de többnyire könnyű, száraz fehérbor.
Hideg és meleg előételekhez:
könnyű, száraz fehér borok.
Vadhúsból készülő ételekhez: rosé
vagy vörös bor.
Halételekhez: száraz és félszáraz
fehérborok.
Borjúból, sertés, bárány és
fehérhúsú szárnyasokból készült ételekhez: testesebb száraz, félszáraz fehér
borok.
Marhahúsból, vadhúsból, és
barnahúsú szárnyasokból készült ételekhez: az étel jellegétől függően könnyebb
vagy nehezebb száraz és félszáraz vörös borok.
Tésztákhoz: édes fehérborok.
Fagylalthoz, parféhoz: félédes
vagy édes pezsgők.
Sajtokhoz: ha a menüsor végén
van, testesebb vörös bor, ha önmagában fogyasztjuk, akkor lehet sör is.
Gyümölcsökhöz: tokaji édes
szamorodni vagy tokaji aszú.
Feketekávéhoz: likőr, brandy,
konyak.
Az ásvány- vagy szódavízről
egyébként az egész étkezés során folyamatosan gondoskodjunk.
Az italok hűtése
Gyümölcs- és gabonapálinkák
(barack-, cseresznye-, körtepálinka, whiskyk, vodkák, vermutok ideális hőfoka:
+ 5 C.
Megjegyzés: a pálinkákat saját
palackjukban, a többit jégkockákkal hűthetjük.
A whiskyhez szódavizet, a
vermutokhoz citromkarikát kínáljunk.
Sörök ideális hőfoka: + 6-8 C.
Fehér és rosé borok ideális
hőfoka: + 10-12 C.
Vörös borok ideális hőfoka: +
16-18 C.
Megjegyzés: enyhén hűtve is
adható.
Pezsgők, habzóborok ideális
hőfoka: + 5 C.
Megjegyzés: vörös borral is
keverhetők, műanyag keverőpálcát vagy mokkáskanalat adjunk a szénsav
kikeveréséhez.
Tokaji borok (aszú és édes
szamorodni) ideális hőfoka: + 16-18 C.
Megjegyzés: a tokaji száraz
szamorodni aperitifként adható + 10-12 C-ra lehűtve.
Brandy, konyak: hűtés nélkül,
előmelegített pohárban.
Alkoholmentes üdítő italok: jól
lehűtve, de lehet jégkockával is.
Kívánság, illetve igény szerint
természetesen alkoholmentes italokat is kínálhatunk készítményeink mellé:
rostos zöldség- és gyümölcsleveket, szénsavas üdítő italokat, az ezekből
készíthető kevert italokat, valamint turmix italokat.
Ügyeljünk azonban arra, hogy
ezeket az italokat úgy válasszuk meg, hogy inkább enyhén pikáns ízűek legyenek,
s ne a magas cukortartalom és az édes íz jellemezze azokat.