A következőkben néhány praktikus
tanáccsal, ötlettel szeretnénk segítséget nyújtani a maradék nyersanyagok
kezeléséhez, tárolásához és ismételt feldolgozásához.
A sülteket és azok végeit
alufóliába csomagolva tegyük a hűtőszekrénybe. Ha szeletek is maradnak, akkor
azokat szorosan egymásra helyezve csomagoljuk fóliába. Ezekből később kitűnő
hússaláta készíthető, de a gyerekek másnapi tízóraijához is felhasználhatók.
A felvágottakat kistányérra téve
alufóliával takarjuk le, és helyezzük hűtőszekrénybe, mert így megóvjuk a
kiszáradástól. Jellegüktől függően kevert salátákat is készíthetünk belőlük.
Ha konzervárut használunk
(dobozosat), azt célszerű felbontás után a dobozból azonnal kivenni, és tálra
tenni!
A maradék szardíniából
szardíniakrémet készíthetünk. Reggelire, tízóraira, vacsorára kitűnő csemege.
Nyáron csak otthon és hűtve fogyasszuk!
Amikor befőtteket használunk
ételeink elkészítéséhez vagy díszítéséhez, akkor a maradékból remek
gyümölcssalátát, esetleg bólét készíthetünk.
A sajtokat lehetőleg más
ételektől elkülönítve, alufóliában tároljuk. Ha szabadon hagyjuk, erős illatuk
gyorsan átterjed más ételekre is. A megmaradt sajtokból hideg vagy meleg
szendvicseket, esetleg másnap vacsorára sajtkoktélt készíthetünk. Ha már
száradni kezd a sajt, akkor reszelve sajtkrémnek, meleg szendvicsekhez még
kiválóan alkalmas.
A zöldségfélék - fejes saláta,
retek, újhagyma, paradicsom, paprika stb. - feldolgozása során leeső vagy
megmaradó részeiből felaprítás után bármilyen salátaegyveleg készíthető. Ez
természetesen érvényes ezek konzerv változataira is.
A sós krémek maradványait hideg
és meleg szendvicsekhez, vagy sós kekszek közé kenve használhatjuk fel.
A tálaláskor és a díszítésből
megmaradt kemény tojás (tyúk és fürj) kockára vágva salátákba vagy reszelve
vajjal, mustárral és fűszerekkel összekeverve szendvicsek készítésére, esetleg
meleg pirított kenyérre kenve használható.
A megmaradt aszpikot - esetleg
darabokat - újból felolvasztjuk, és a hűtőszekrénybe tesszük. Később ismét
felhasználható.
A friss petrezselyemzöldet és
kaprot egy kis pohár vízbe állítjuk, így néhány napig friss marad. Ha finomra
vágott állapotban marad meg, akkor egy kis darab alufóliába becsomagolva és
hűtőszekrénybe téve tároljuk.
A citrom és narancs, színes héját
reszelve és cukorral elkeverve jól zárható üvegben gyűjtsük. Egész évben jó
hasznát vesszük sütéskor és a krémek készítésekor. Kicsavart levüket zárható
üvegbe töltve, üdítő italként, ízesítésre vagy koktélkeverésre használhatjuk.
Az el nem fogyasztott kevert
salátákat fedhető vagy zárható üveg- vagy porcelánedényben tároljuk. A savak
ugyanis azonnal megtámadják a fémet!
A metélőhagymát üres műanyag
tejes vagy tejfölös poharakba magunk is ültethetjük. Ha viszont vásároljuk,
akkor érdemes nem csomónként, hanem poharas változatot venni, mert sokkal
kiadósabb. Ha rendszeresen locsoljuk, akkor többnyire ismét
"learatható".
A hidegkonyhai készítmények
változatos és sokszínű díszítésére érdemes egy-egy évszak néhány jellegzetes
termését kisebb csavaros fedelű, jól zárható üvegben eltenni. Így pl. apró
piros paradicsomot szárával együtt, aranyalmát ugyancsak szárastól, zöld fügét
stb. A forgalomban levő és folyamatosan kapható KAPROS tartósítószerrel eltett
zöldfélék színüket is szépen megőrzik.
Ha zsúrkenyér, péksütemény
megmaradt, részeit (formázáskor leeső darabok, végek stb.) tejben megáztatjuk,
kinyomkodjuk, ezzel a masszával a tojáskrém is dúsítható (így viszont csökken
az eltarthatósági ideje); szárítva és reszelve morzsát készíthetünk belőlük;
máglyarakás és mákosguba készítéséhez is felhasználhatjuk.