A rokfortkrém hozzávalói: 10 dkg reszelt
rokfort, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál kefir (vagy tejföl), 2 gerezd
fokhagyma, ízlés szerint törött bors, csipetnyi cukor. A megpuhított vajat az
összes hozzávalóval és a zúzott fokhagymával meg a borssal, cukorral fűszerezve
habosra keverjük.
Az olasz sajtkrém hozzávalói: 5 dkg reszelt
füstölt sajt, 3 dkg vaj (vagy margarin), 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej, 1
teáskanál paradicsompüré, 1 csokor finomra vágott friss (vagy 1 teáskanál
szárított) bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors és
só, csipetnyi cukor. A serpenyőben megolvasztott vajra rászórjuk a lisztet, és
habzásig hevítjük, majd felöntjük a megmelegített tejjel. Folytonosan
kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a
reszelt sajtot, a paradicsompürét és az összes fűszert, végül az egészet
habosra keverjük.
A fokhagymás sajtkrém hozzávalói: 5 dkg
tejszínes krémsajt, 5 dkg reszelt juhsajt (Anikó sajt), 5 dkg vaj (vagy
margarin), 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só. Az összes hozzávalót a zúzott
fokhagymával addig keverjük, amíg egynemű, habos massza nem lesz belőle.
A köményes-paprikás sajtkrém hozzávalói: 5
dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg juhtúró, 5 dkg vaj (vagy margarin), diónyi
reszelt vöröshagyma, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint
tört köménymag, só és törött bors. Az összes hozzávalót habosra keverjük a
reszelt hagymával.