Italajánlás



Amikor eldöntöttük, hogy mit készítünk vendégeinknek, felmerül a kérdés, milyen italt kínáljunk a különböző ételekhez. Ezért röviden tekintsük át az italajánlás néhány fontosabb szempontját.

Mihez - Mi illik?

Étkezés előtt: étvágygerjesztő (aperitif) italok, alkoholmentes, pikáns üdítő italok, gyümölcs- és gabonapálinkák, vermutok, sör, száraz pezsgő, kevert italok, pl. gin-tonic, vodka-paradicsomlé stb.
Levesekhez: a híg levesekhez esetleg sör, de többnyire könnyű, száraz fehérbor.
Hideg és meleg előételekhez: könnyű, száraz fehér borok.
Vadhúsból készülő ételekhez: rosé vagy vörös bor.
Halételekhez: száraz és félszáraz fehérborok.
Borjúból, sertés, bárány és fehérhúsú szárnyasokból készült ételekhez: testesebb száraz, félszáraz fehér borok.
Marhahúsból, vadhúsból, és barnahúsú szárnyasokból készült ételekhez: az étel jellegétől függően könnyebb vagy nehezebb száraz és félszáraz vörös borok.
Tésztákhoz: édes fehérborok.
Fagylalthoz, parféhoz: félédes vagy édes pezsgők.
Sajtokhoz: ha a menüsor végén van, testesebb vörös bor, ha önmagában fogyasztjuk, akkor lehet sör is.
Gyümölcsökhöz: tokaji édes szamorodni vagy tokaji aszú.
Feketekávéhoz: likőr, brandy, konyak.
Az ásvány- vagy szódavízről egyébként az egész étkezés során folyamatosan gondoskodjunk.

Az italok hűtése

Gyümölcs- és gabonapálinkák (barack-, cseresznye-, körtepálinka, whiskyk, vodkák, vermutok ideális hőfoka: + 5 C.
Megjegyzés: a pálinkákat saját palackjukban, a többit jégkockákkal hűthetjük.
A whiskyhez szódavizet, a vermutokhoz citromkarikát kínáljunk.
Sörök ideális hőfoka: + 6-8 C.
Fehér és rosé borok ideális hőfoka: + 10-12 C.
Vörös borok ideális hőfoka: + 16-18 C.
Megjegyzés: enyhén hűtve is adható.
Pezsgők, habzóborok ideális hőfoka: + 5 C.
Megjegyzés: vörös borral is keverhetők, műanyag keverőpálcát vagy mokkáskanalat adjunk a szénsav kikeveréséhez.
Tokaji borok (aszú és édes szamorodni) ideális hőfoka: + 16-18 C.
Megjegyzés: a tokaji száraz szamorodni aperitifként adható + 10-12 C-ra lehűtve.
Brandy, konyak: hűtés nélkül, előmelegített pohárban.
Alkoholmentes üdítő italok: jól lehűtve, de lehet jégkockával is.
Kívánság, illetve igény szerint természetesen alkoholmentes italokat is kínálhatunk készítményeink mellé: rostos zöldség- és gyümölcsleveket, szénsavas üdítő italokat, az ezekből készíthető kevert italokat, valamint turmix italokat.
Ügyeljünk azonban arra, hogy ezeket az italokat úgy válasszuk meg, hogy inkább enyhén pikáns ízűek legyenek, s ne a magas cukortartalom és az édes íz jellemezze azoka