Italajánlás



Amikor eldöntöttük, hogy mit készítünk vendégeinknek, felmerül a kérdés, milyen italt kínáljunk a különböző ételekhez. Ezért röviden tekintsük át az italajánlás néhány fontosabb szempontját.

Mihez - Mi illik?

Étkezés előtt: étvágygerjesztő (aperitif) italok, alkoholmentes, pikáns üdítő italok, gyümölcs- és gabonapálinkák, vermutok, sör, száraz pezsgő, kevert italok, pl. gin-tonic, vodka-paradicsomlé stb.

Levesekhez: a híg levesekhez esetleg sör, de többnyire könnyű, száraz fehérbor.

Hideg és meleg előételekhez: könnyű, száraz fehér borok.

Vadhúsból készülő ételekhez: rosé vagy vörös bor.

Halételekhez: száraz és félszáraz fehérborok.

Borjúból, sertés, bárány és fehérhúsú szárnyasokból készült ételekhez: testesebb száraz, félszáraz fehér borok.

Marhahúsból, vadhúsból, és barnahúsú szárnyasokból készült ételekhez: az étel jellegétől függően könnyebb vagy nehezebb száraz és félszáraz vörös borok.

Tésztákhoz: édes fehérborok.

Fagylalthoz, parféhoz: félédes vagy édes pezsgők.

Sajtokhoz: ha a menüsor végén van, testesebb vörös bor, ha önmagában fogyasztjuk, akkor lehet sör is.

Gyümölcsökhöz: tokaji édes szamorodni vagy tokaji aszú.

Feketekávéhoz: likőr, brandy, konyak.

Az ásvány- vagy szódavízről egyébként az egész étkezés során folyamatosan gondoskodjunk.

Az italok hűtése

Gyümölcs- és gabonapálinkák (barack-, cseresznye-, körtepálinka, whiskyk, vodkák, vermutok ideális hőfoka: + 5 C.

Megjegyzés: a pálinkákat saját palackjukban, a többit jégkockákkal hűthetjük.

A whiskyhez szódavizet, a vermutokhoz citromkarikát kínáljunk.

Sörök ideális hőfoka: + 6-8 C.

Fehér és rosé borok ideális hőfoka: + 10-12 C.

Vörös borok ideális hőfoka: + 16-18 C.

Megjegyzés: enyhén hűtve is adható.

Pezsgők, habzóborok ideális hőfoka: + 5 C.

Megjegyzés: vörös borral is keverhetők, műanyag keverőpálcát vagy mokkáskanalat adjunk a szénsav kikeveréséhez.

Tokaji borok (aszú és édes szamorodni) ideális hőfoka: + 16-18 C.

Megjegyzés: a tokaji száraz szamorodni aperitifként adható + 10-12 C-ra lehűtve.

Brandy, konyak: hűtés nélkül, előmelegített pohárban.

Alkoholmentes üdítő italok: jól lehűtve, de lehet jégkockával is.

Kívánság, illetve igény szerint természetesen alkoholmentes italokat is kínálhatunk készítményeink mellé: rostos zöldség- és gyümölcsleveket, szénsavas üdítő italokat, az ezekből készíthető kevert italokat, valamint turmix italokat.

Ügyeljünk azonban arra, hogy ezeket az italokat úgy válasszuk meg, hogy inkább enyhén pikáns ízűek legyenek, s ne a magas cukortartalom és az édes íz jellemezze azokat.